zondag, 12. januari 2014 - 19:27 Update: 03-07-2014 0:44

Belastingdienst trekt ANBI-status 1500 goede doelen in

Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Belastingdienst heeft goede doelen-organisaties op de korrel genomen en sinds 2009 van ongeveer 1500 organisaties de zogenoemde anbi-status ingetrokken. Dit meldt de NOS.

Vorig jaar voldeed een op de vier organisaties die door de Belastingdienst werden gecontroleerd niet aan de voorwaarden. De voorwaarden zijn dat de organisatie het algemene beland dient. In hoeveel gevallen er mogelijk spraken is van fraude kunnen ze bij de Belastingdienst niet zeggen. 

Giften aan een organisatie met een anbi-status zijn aftrekbaar van de belasting. Voorheen was de anbi-status eenvoudig te verkrijgen en werd er nauwelijks gecontroleerd. Adri Kemp van het Centraal Bureau Fondswerving (CBF) zegt dat het goed is dat de Belastingdienst controleert. Het CBF deelt keurmerken uit aan organisaties die transparant zijn en aan de eisen voldoen. Zij hebben al rond de 350 keurmerken uitgedeeld. 

Sinds de invoering van het nieuwe registratiesysteem in 2008 zijn ruim 6100 goede doelen verdwenen. Dit waren er 1500 onder druk van de Belastingdienst.