zaterdag, 20. september 2014 - 21:26 Update: 20-09-2014 21:56

Belastingdienst ziet overblijfouders als werknemers en laat basisscholen alsnog flink dokken

Belastingdienst ziet overblijfouders als werknemers en laat basisscholen alsnog flink dokken
Foto: fbf

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat basisscholen aan de Belastingdienst honderdduizenden euro's moeten betalen.

Dit zijn naheffingen op de vergoedingen die scholen betalen aan de overblijfouders. De Belastingdienst vindt de vergoeding die scholen betalen aan de overblijfouders te hoog om dit werk als vrijwilligerswerk te beschouwen.  De Belastingdienst ziet de overblijfouders daarom als werknemers en vindt dat de scholen dus alsnog loonheffing moeten betalen.

In Vleuten en De Meern kregen vier katholieke basisscholen een aanslag van de Belastingdienst van in totaal 200.000 euro, zo weet RTL Nieuws. De voorzitter van de scholen,  Jeroen Hoogerwerf,  heeft de aanslag met 'pijn in het hart' betaald. 'Van dat bedrag kan ik vier leraren aanstellen.'  Eerder dit jaar kregen ook zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen een naheffing van in totaal 300.000 euro. Na protest werd dat bedrag verlaagd naar naar 140.000 euro. Maar het schoolbestuur legt zich daar niet bij neer en stapt naar de rechter.

De scholen betalen de ouders tien euro per overblijfbeurt. De maximaal toegestane belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers is 4,50 euro per uur.

Het CDA vindt dat de Belastingdienst moet stoppen met heffingen op de vergoeding aan overblijfouders. Kamerlid Michel Rog tegen RTL Nieuws: 'Deze overblijfouders helpen de school en krijgen daar een kleine vergoeding voor en dat vindt het CDA juist erg wenselijk.'