zaterdag, 20. september 2014 - 18:34 Update: 21-09-2014 10:03

Belgische justitie wist aanslag Haagse jihadisten op kantoor EU te voorkomen

'Haagse jihadisten wilden aanslag plegen op kantoor Europese Commissie'
Foto: Archief bon

De Belgische justitie had aanwijzingen dat twee jihadisten uit Den Haag plannen hadden gemaakt om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel.

Dit hebben bronnen aan de NOS gemeld. Het zou gaan om een man en een vrouw van Turkse afkomst. Bij terugkomst uit Turkije werden ze op vliegveld Zaventem in Brussel gearresteerd. Dat was al in augustus. De Belgische justitie vermoedt dat ze in Syrië zijn geweest. Volgens de Belgische justitie hebben de twee zich schuldig gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme.

De verdachten hoorden bij een  terroristische groep. De NOS laat weten dat terwijl de twee verdachten in België werden aangehouden, de Nederlandse politie bezig was vier woningen in Den Haag te onderzoeken, onder meer aan de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Stationsbuurt. In de woningen werd jihadistisch materiaal in beslag genomen.

De Belgische krant De Tijd schrijft zaterdag dat het federaal parket in de afgelopen maanden al verschillende aanslagen in België verijdeld heeft. Deze aanslagen zouden beraamd zijn door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie IS. Om de bevolking niet ongerust te maken hebben het gerecht en de veiligheidsdiensten de informatie bewust verzwegen.

De geplande aanslagen waren vergelijkbaar met de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, waarbij vier mensen werden vermoord.

Categorie: