dinsdag, 3. juni 2014 - 19:55 Update: 03-07-2014 0:35

Berging Baltic Ace begonnen

Foto van schip op Noordzee bij boei | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Goeree-Overflakkee

Dinsdag zijn de bergers van Boskalis Nederland B.V. en Mammoet Salvage B.V. begonnen met de eerste werkzaamheden voor de berging van het wrak van de autocarrier Baltic Ace.

Als eerste wordt de stookolie die nog aan boord van het wrak is verwijderd. Volgend jaar wordt het wrak in delen gezaagd en geborgen. Uiterlijk 31 december 2015 moet het wrak volledig van de Noordzeebodem zijn verwijderd, zodat het scheepvaartverkeer weer vlot en veilig richting de Rotterdamse haven kan varen en er geen schadelijke stoffen uit de lading van het schip in zee kunnen vrijkomen.

Het 148 meter lange wrak ligt op 35 meter diepte, midden in een van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Het wrak hindert een veilige en snelle doorvaart van de 16.000 schepen die hier jaarlijks passeren.

Ook kan de lading, onder andere zo’n 540.000 liter stookolie en ruim 1400 auto’s aan boord, een bedreiging voor het milieu vormen. Het wrak wordt daarom volledig geborgen.

Berging in delen
De berging vindt in fases plaats. Als eerste wordt de stookolie verwijderd. Door de gestolde stookolie te verhitten, is deze eenvoudiger weg te pompen. Gezien de vaak ruige (weers)omstandigheden op zee tijdens de wintermaanden, wordt de berging van het scheepswrak naar verwachting in voorjaar/zomer 2015 uitgevoerd.

In stukken gezaagd
Het wrak wordt in delen geborgen. Eerst wordt het schip in een aantal grote stukken gezaagd, volgens dezelfde zaagmethode als bij de berging van de Tricolor. Grote drijvende hijskranen (bokken) halen vervolgens de wrakdelen inclusief de lading auto’s omhoog en plaatsen deze delen op pontons, waarna ze afgevoerd worden voor sloop aan land.

Aanvaring 2012
Op 5 december 2012 vond op de Noordzee een aanvaring plaats tussen autocarrier Baltic Ace en containerschip Corvus J op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee. De Baltic Ace zonk direct.

Van de 24 bemanningsleden overleefden 13 het ongeluk. Het wrak ligt in een druk bevaren route richting de Rotterdamse haven en vormt daarmee een gevaar voor de overige scheepvaart.

Provincie: