maandag, 13. januari 2014 - 10:07 Update: 03-07-2014 0:44

Bescherm kind voor gevaren van internet

foto van internetgevaren kind | fbf
Foto: Bon
Den Haag

De nieuwe omvangrijke zedenzaak, waarbij vierhonderd kinderen door een man uit Amsterdam via de webcam zouden zijn aangezet tot seksuele handelingen, laat wederom zien dat het gebruik van internet voor kinderen niet zonder gevaren is.

Kinderombudsman Marc Dullaert doet een oproep aan ouders om nauw betrokken te blijven bij wat hun kind op internet doet. "Ouders hebben vaak geen idee wat hun zoon of dochter online beleeft. Soms steken zij zelfs hun kop in het zand. Ouders hebben de verantwoordelijkheid om met hun kinderen in gesprek gaan en om ze op internetgevaren te wijzen. ", aldus Dullaert.

Internetwijs

Het verleiden of onder druk zetten van kinderen om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten wordt 'grooming' genoemd. Het onderwerp was de afgelopen maanden vaker in het nieuws. Niet alleen online misbruik, ook cyberpesten, identiteitsdiefstal, afpersing en agressieve online marketing gericht op kinderen, zijn uitwassen die het internet met zich meebrengt. Marc Dullaert vindt het belangrijk dat zowel ouders als kinderen veel meer 'internetwijs' worden. De Kinderombudsman: "We leren kinderen om goed te kijken bij het oversteken, en om niet met vreemden mee te gaan als ze buitenspelen. Maar voor 'online buitenspelen' blijft zo'n goed gesprek vaak achterwege." Als ouders zelf alerter worden op internetgevaren, kan schade mogelijk voorkomen worden, volgens de Kinderombudsman.