vrijdag, 16. mei 2014 - 9:49 Update: 03-07-2014 0:36

Beslag gelegd van ruim 10 miljoen euro in witwasonderzoek

Foto van jas medewerker FIOD
Foto: Archief FBF
Rosmalen

In een internationaal witwasonderzoek van het combiteam van politie en FIOD zijn in totaal 25 woningen en bedrijfspanden in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland doorzocht.

 Er is beslag gelegd op administratie, onroerend goed, banktegoeden, contant geld en horloges. De totale waarde wordt geschat op meer dan 10 miljoen euro. 

De verdachte is een 60-jarige man, die woont in gemeente Heusden, maar verblijft in Rosmalen. Hij wordt verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten sinds 2002. De verdachte is eerder veroordeeld voor het faciliteren van drugstransporten van criminele organisaties.

Hij maakte hierbij gebruik van rechtspersonen in verschillende landen, die ogenschijnlijk legale activiteiten ontplooiden, zoals de in- en verkoop van gereedschappen waaronder haspels, boorkoppen en asfaltshredders. Vermoedelijk dienden die als dekmantel voor drugshandel.

Daarnaast werden opbrengsten die met de handel in verdovende middelen werden gerealiseerd, gepresenteerd als opbrengsten van ogenschijnlijke legale handelsactiviteiten. De vermoedelijk criminele opbrengsten zijn vanaf medio 2004 ondergebracht bij buitenlandse trustkantoren en rechtspersonen in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Liechtenstein, Montenegro en Zwitserland.

Volgens het OM deed de verdachte op papier lijken of hij niet over het geld kon beschikken, maar het vermoeden is dat de verdachte achter de schermen aan de touwtjes trok. Met de gelden werden o.a. investeringen in bedrijven gedaan en (on)roerende zaken aangekocht. Het OM en het combiteam doen nog onderzoek naar de rol die facilitators hebben gespeeld.

Provincie:
Tag(s):