maandag, 10. februari 2014 - 12:37 Update: 03-07-2014 0:42

Beveiligers detentiecentrum Rotterdam staken door

Beveiligers detentiecentrum Rotterdam staken door
Beveiligers detentiecentrum Rotterdam staken door
Rotterdam

Maandagochtend hebben de werknemers van beveiligingsbedrijf G4S Care & Justice Services (G4S) besloten om door te staken voor een goed sociaal plan.

Circa 80 beveiligers legden om 06.00 uur het werk neer bij het detentiecentrum Rotterdam. 

Het feit dat de directie vrijdagavond het overleg met de bonden afbrak, is extra reden om de staking door te zetten. Dinsdagochtend om 06.00 uur leggen de beveiligers bij detentiecentrum Alphen aan de Rijn het werk neer.

“Dat ik word ontslagen vanwege de overheidsbezuinigingen neem ik G4S niet kwalijk”, aldus detentietoezichthouder Bianca. “Maar de financiële vergoeding die G4S voorstelt, raakt kant noch wal. Het voelt als een schop onder mijn kont dat ik na jarenlange trouwe dienst op deze manier word ‘beloond’. Ik zeg: G4S - Ga 4 Sociaal!”

In het kader van de bezuinigingen sluit staatssecretaris Teeven een aantal gevangenissen en worden particuliere beveiligingsbedrijven niet meer ingehuurd. Dit betekent dat 400 werknemers van G4S Care & Justice Services hun baan kwijtraken vanaf 1 juli. Volgens de werkgever is er geen vervangend werk en ook onvoldoende geld voor een goed sociaal plan.

“Ik neem het G4S kwalijk dat ze niet tijdig voor vervangend werk hebben gezorgd. Ze zagen dit al 2,5 jaar geleden aankomen maar nu moeten we het zelf maar uitzoeken”, aldus detentietoezichthouder Cor. Zijn collega Jessica vult aan: “Ik ben altijd trouw gebleven aan het detentiecentrum maar nu worden we als oud vuil aan de kant gegooid, zonder enige support van G4S zowel bij het vinden van een andere baan als financieel.”

De beveiligers eisen een sociaal plan met een goed outplacementtraject en een financiële vergoeding om de eerste klappen van het ontslag op te vangen. Ondanks herhaald overleg kwamen vakbonden FNV Beveiliging, De Unie Security en CNV Beveiliging niet tot overeenstemming over een sociaal plan met G4S Care & Justice Services. Dat de werkgever vervolgens een nog kaler sociaal plan met de ondernemingsraad afsloot, was een brug te ver voor de werknemers. Het is voor het eerst dat zij besluiten over te gaan tot actie.

De vakbonden hebben van tevoren met het detentiecentrum overlegd om de veiligheid in het detentiecentrum te waarborgen. Het ultimatum aan G4S Care & Justice Services liep maandag 10 januari om middernacht af. De directie van G4S brak vrijdagavond het overleg af en is tot op heden niet ingegaan op de eisen van de werknemers.