maandag, 13. januari 2014 - 9:07 Update: 03-07-2014 0:44

Bezoek restaurant in Nederland relatief het duurst

Foto van supermarkt | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Jan Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut heeft bij de start van de jaarlijkse horecabeurs in Amsterdam geconcludeerd dat de Nederlandse horeca de duurste is van West-Europa.

Dat schrijft de telegraaf maandag. Grievink in de krant: 'Ondanks het feit dat steeds meer restaurants stunten met goedkopere driegangenmenu’s, zijn de prijzen in Nederland toch nog zo’n 20 procent hoger dan in België en Duitsland.' En verder zegt Grievink:'Daarnaast is in ons land het prijsverschil met de supermarkt eenvoudigweg te groot.'

Het instituut vergeleek de prijzen van een driegangenmenu in verschillende landen. In Nederland bleek men zo'n 20 procent duurder uit te zijn voor een etentje buiten de deur dan elders in Europa. Gemiddeld kost een driegangenmenu in Nederland zo'n 27,45 euro. In België is dat 24,95 euro en in Duitsland kost een etentje maar 18,70 euro. Grievink denkt dat vooral het verschil tussen de prijs in de supermarkt en het restaurant de Nederlandse horeca parten speelt. Grievink: 'Juist dat prijsverschil met de supermarkten maakt het een bijna kansloze missie voor de horeca', aldus Grievink. 'Het is een uniek Nederlands probleem. De afgelopen jaren hebben consumenten relatief eenvoudig kunnen bezuinigen door vaker boodschappen te doen. Daarmee ben je in Nederland heel goedkoop uit.'

In de ons omringende landen is dat prijsverschil tussen thuis eten en uit eten een stuk kleiner. Volgens Grievink ligt de oorzaak bij goedkope supermarkten. In België kost een bezoekje aan de lokale super gemiddeld twintig procent meer, in Duitsland is dat 15 procent. 'Nederland is zonder overdrijven spotgoedkoop met de boodschappen voor thuis. Wie goedkoper boodschappen wil doen moet naar Spanje of Polen. Zelfs in Griekenland zijn de dagelijkse boodschappen iets duurder.'

Categorie:
Tag(s):