vrijdag, 20. juni 2014 - 20:09 Update: 03-07-2014 0:34

Door bezuinigingen kan AIVD jihadisten niet meer goed volgen

Foto van computers | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Door bezuinigingen en veranderingen in de jihad-beweging kan de inlichtingendienst AIVD jihadisten in Nederland niet meer goed volgen.

Dit staat in een nota van de inlichtingendienst die volgende week verschijnt. Bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken laten vrijdag in NRC Handelsblad weten dat de jihadbeweging nu ongrijpbaarder en gevaarlijker is 'dan ooit tevoren', zo schrijft de krant. NRC Handelsblad meldt verder dat als de bezuinigingen doorgaan, de dienst essenitiële taken moet laten vallen en dat complete jihad-teams moeten worden opgeheven.

Op Radio 1 zegt veiligheidsdeskundige van het Centrum voor Strategische Studies Rob de Wijk dat de inlichtingendienst nu al een groot capaciteitsprobleem heeft. Dit probleem zou alleen maar groter worden door de bezuinigingen. De Wijk zou graag zien dat de AIVD-capaciteit wordt uitgebreid, zo schrijft de krant. Minister Opstelten is het niet eens met Van Wijk. Volgens hem zijn de Nederlandse jihadstrijders wel degelijk in beeld.

Vorig jaar waarschuwden experts in de Tweede Kamer al voor de gevolgen van de 70 miljoen euro die de AIVD moet bezuinigen. Volgens hoogleraar Veiligheid en Recht Erwin Muller zal er dan voor de veiligheidsdienst niet veel meer overblijven dan 'goed de krant te lezen'.

Sinds de oorlog in Syrië is het 'homegrown jihadisme' in 2013 binnen enkele maanden wezenlijk van structuur veranderd, zo valt in de nota te lezen die volgende week wordt gepresenteerd. Ook staat er in de nota dat eenrichtingsverkeer als webfora en contacten met predikers plaats zouden maken voor dynamische sociale media, zoals chatprogramma's, waarmee gelijkgestemden elkaar beïnvloeden, zo schrijft de NOS vrijdag.

 

Provincie:
Tag(s):