maandag, 17. november 2014 - 14:19 Update: 17-11-2014 19:32

Bij tongzoenen wissel je 80 miljoen bacteriën uit met je partner

Korte tongzoen goed voor 80 miljoen bacteriën
Foto: Archief EHF
Delft

Gemiddeld wissel je tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën uit. Hoe vaker je met elkaar tongzoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar begint te lijken.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van prof.dr.ir. Remco Kort, microbioloog en principle scientist bij TNO en hoogleraar Microbial Genomics aan de VU. Kort leverde met zijn onderzoek, een samenwerking tussen TNO en Micropia, de wetenschappelijke basis voor de kiss-o-meter in het eerste microbenmuseum ter wereld.

In het kusonderzoek onderzocht Kort samen met leden van het Micropia content team en Microbiology and Systems Biology onderzoekers van TNO Zeist hoeveel bacteriën partners tijdens een zoen uitwisselen. “Tongzoenen is een mooi voorbeeld van een korte blootstelling aan een gigantische hoeveelheid bacteriën. Wel zo’n 80 miljoen gedurende 10 seconden”, vertelt Remco Kort. 

“Een aantal daarvan nestelen zich op je tong, een groot deel doet dat niet. We wilden uitzoeken in hoeverre de orale microbiota – het geheel van micro-organismen dat je in de mond bij je draagt – van partners overeenkomt.” Het onderzoek, waarbij met TNO expertise en in-house Next Generation Sequencing technologie de orale microbiota van partners in kaart werd gebracht, wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Microbiome.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):