vrijdag, 14. februari 2014 - 9:12 Update: 03-07-2014 0:42

Bijna 5300 hennepkwekerijen met stroomdiefstal opgerold

foto van hennepkwekerij | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In 2013 zijn 5.294 hennepkwekerijen opgerold waar sprake was van energiediefstal. Dat maakt Netbeheer Nederland vandaag bekend namens alle regionale energienetbeheerders. Dit aantal ligt 1,2% hoger dan een jaar eerder. In deze gevallen is voor 140 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen.

Naar schatting wordt in totaal een miljard kWh door hennepkwekerijen illegaal afgenomen. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag verbruiken. Hennepkwekerijen veroorzaken bovendien grote veiligheidsrisico’s. Dagelijks breken meerdere branden uit als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties. De netbeheerders doen er om die reden alles aan om energiediefstal tegen te gaan. Onder meer met de hennepgeurkaart.

De belangrijkste reden dat de energienetbeheerders energiediefstal willen stoppen, is om te voorkomen dat de veiligheid en de betrouwbaarheid van het net wordt aangetast. De netbeheerders zien het daarnaast als belangrijke taak om de kosten van energiediefstal terugdringen. De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat voor 1/3 deel aan de consument en voor 2/3 deel aan grootverbruikers wordt doorberekend. In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen BTW en energiebelastingen voor de overheid.

 

 

Provincie:
Tag(s):