woensdag, 12. november 2014 - 9:12 Update: 12-11-2014 9:55

Bijna 900.000 kijkers voor Sinterklaasjournaal met zwarte Pieten

Bijna 900.000 kijkers voor Sinterklaasjournaal met zwarte Pieten
Foto: EHF
Hilversum

Er hebben dinsdagavond 880.000 mensen gekeken naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal.

Dat is veel meer dan vorig jaar. Dit meldt Stichting KijkOnderzoek (SKS) op de site. Vorig jaar zaten er zo'n 600.000 kijkers voor de buis bij de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Dit jaar was iedereen nieuwsgierig naar het Sinterklaasjournaal omdat iedereen wilde weten welke kleur de pieten zouden hebben.

Het bleek dat de pieten in het Sinterklaasjournaal vooralsnog zwart zijn. 'Zoals al honderden jaren het geval is', zo reageerde Sinterklaas in het eerste Sinterklaasjournaal. Veel kijkers waren verheugd te zien dat zwarte Piet nog steeds zwart is. Maar niet iedereen was daar blij mee. Kinderboekenschrijver Sjoerd Kuijper reageerde dinsdagvond tegen dagblad Trouw woest over het Sinterklaasjournaal.

In het Sinterklaasjournaal wordt getoond hoe zwarte pieten proberen een portret van Dieuwertje Blok  aan boord van de stoomboot op te hangen. De pieten vergaten daarbij dat het niet handig is om gaatjes in een boot te boren. Het eerste water liep al naar binnen. In de komende uitzendingen kunnen de kinderen zien hoe dat allemaal afloopt en of de pieten tot 5 december zwart blijven, zo schrijft de NOS. Want de NTR verwees eerder deze maand maand in een promotiefilmpje nadrukkelijk naar een regenboog. Het is dus heel goed mogelijk dat er de komende weken een of meer regenboogpieten opduiken.