woensdag, 20. augustus 2014 - 15:37 Update: 20-08-2014 19:57

Bijzondere meteoriet gestolen

Inbrekers nemen belangrijke meteoriet mee bij sterrenwacht
Foto: Sonnenborgh
Utrecht

Bij een inbraak bij Sonnenborgh, museum en sterrenwacht te Utrecht , zijn enkele meteorieten gestolen waaronder de meteoriet die in 1925 insloeg bij Serooskerken in Zeeuws-Vlaanderen. Dit meldt het museum woensdag.

'Deze steen is één van de vijf gevonden meteorieten die in Nederland zijn ingeslagen en behoort tot het nationaal erfgoed. Gevreesd wordt dat de steen verloren zal gaan', aldus het museum.

De inbrekers hadden waarschijnlijk niet de bedoeling deze te stelen, maar de stenen zaten in de brandkast die zij ontvreemd hebben in de nacht van 18 op 19 augustus. Directeur Bas Nugteren: “Het is zuur natuurlijk dat mensen zoveel moeite doen om een schamel geldbedrag te stelen en daarbij als slopers te werk gaan. Zuur is het helemaal dat zij ook een bijzondere meteoriet hebben meegenomen die behoort tot ons nationaal erfgoed. Er zijn maar vijf meteorieten waarvan bekend is dat zij in Nederland zijn ingeslagen en die in bezit van een museum zijn. Dus behoorlijk uniek.”

De Serooskerken werd regelmatig tentoongesteld en een nieuwe tentoonstelling met meteorieten was in voorbereiding. Bas Nugteren: “Ik vrees niet dat de steen verkocht gaat worden want deze is zo goed beschreven dat potentiële kopers de Serooskerken direct herkennen. Wij hopen heftig dat de inbrekers inzien dat de steen van andere waarde is dan het geld waar men op uit was. En op de één of andere manier de steen terugbezorgen. Weggooien zou dood- en doodzonde zijn.”

Categorie:
Provincie: