vrijdag, 22. augustus 2014 - 22:26 Update: 23-08-2014 14:15

Binnentrekken Russisch hulpkonvooi stuit op veel kritiek van NAVO, EU en VS

Binnentrekken Russisch hulpkonvooi stuit op veel kritiek van NAVO, EU en VS
Foto: Archief FBF

Ongeveer honderd vrachtwagens van het omstreden Russische hulpkonvooi zijn vrijdag de grens met Oekraïne overgestoken.

Zij zouden het rebellenbolwerk Loehansk hebben bereikt. Omdat de Oekraïense autoriteiten geen toestemming hebben gegeven om de grens over te steken spreken zij van een Russische invasie. Tegelijkertijd laten ze weten geen geweld te zullen gebruiken. Dit melden verschillende media vrijdag.

Een klein aantal pro-Russische rebellen zou de trucks begeleiden. Het Rode Kruis heeft laten weten dat het de vrachtwagens niet escorteert omdat dat nog te onveilig is. Maar volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is het Rode Kruis welkom om de vrachtwagens te begeleiden en te helpen bij de distributie van de hulpgoederen. Kiev noch het Rode Kruis zeggen te weten wat het konvooi precies vervoerd. Kiev suggereert dat met het konvooi mogelijk een Trojaans paard wordt meegebracht en meldt dat Oekraïense inspecteurs geweigerd werden. Later meldt Kiev dat het konvooi enkel groente, fruit en water vervoert.

VS, EU en NAVO
De Verenigde Staten zijn erg bezorgd over de situatie en hebben er vrijdag bij Moskou op aangedrongen het konvooi onmiddellijk terug te roepen. Het Witte Huis heeft gedreigd met extra sancties.

Ook de NAVO  is kritisch over de actie van Rusland. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zegt dat het 'zogenaamde konvooi de crisis in de regio alleen maar kan verergeren'.

De EU bestempelde de doortocht van het humanitaire konvooi, zonder toestemming van Oekraïne, als een ‘duidelijke schending’ van de grens tussen beide landen. Maar de Russische president Poetin heeft vrijdag in een telefoongesprek met bondskanselier Angela Merkel laten weten dat elk verder uitstel van het konvooi, dat al dagenlang stilstond aan de grens, ‘onverantwoord’ zou zijn.

Categorie: