maandag, 10. november 2014 - 17:57 Update: 10-11-2014 18:00

Blatter:'WK Qatar gaat niet door vanwege financiering ISIS door emiraat'

Blatter:'WK Qatar gaat niet door vanwege financiering ISIS door emiraat'
Foto: Archief EHF
Qatar

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Het WK in 2022 zal niet in Qatar worden gehouden. Dat heeft voorzitter Sepp Blatter van de FIFA verteld.

Enkele weken geleden tijdens een intiem etentje zou hij het opmerkelijke nieuws tegenover enkele Noorse voetbalfunctionarissen hebben onthuld. Niet de hitte in het Arabische land is de oorzaak van deze opmerkelijke afwijzing, maar het feit dat 'het emiraat terreurbeweging Islamitische Staat financiert'.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel, waaruit De Volkskrant uitvoerig citeert, heeft de 78-jarige Blatter deze opmerkingen geplaatst tijdens het avondeten in een hotel in Oslo, waar de Noorse voetbalbond hem voor had uitgenodigd. Eerder op de dag was de Zwitserse sportfunctionaris te gast bij het Nobel Peace Center, waar hij de opening van een tentoonstelling over de Nobelprijs bijwoonde.

Rond 21.00 uur schoof Blatter aan tafel, samen met enige andere FIFA-functionarissen en mensen van de Noorse voetbalbond. Op de voor de hand liggende vraag hoe het met de voorbereiding van het WK in Qatar liep, gaf Blatter volgens Der Spiegel een verrassend antwoord.

De Arabieren zijn 'arrogant', vertelde hij. "Ze geloven dat ze zich met hun vele geld alles kunnen veroorloven." Vervolgens zei hij dat het emiraat IS financiert. Conclusie: 'Het WK zal niet in Qatar plaatsvinden.' Verbazing bij zijn tafelgenoten, aldus een bron in het Duitse weekblad.

Der Spiegel, een weekblad dat bekend staat om haar onthullingsjournalistiek, heeft de uitspraken bij meerdere bronnen gecheckt. In een reactie ontkent de FIFA het schokkende nieuws. Er zou enkel zijn gesproken over de speeldata, waarover al jaren discussie is.

Rond de toewijzing van het WK aan Qatar gonst het sowieso al lange tijd van allerlei corruptie- en omkopingsgeruchten. Vijf van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA, die december 2010 voor Qatar kozen, zijn later teruggetreden wegens corruptieverdenkingen.

Het onderzoeksrapport over de omstreden toewijzing van de wereldkampioenschappen 2018 (Rusland) en Qatar, uitgevoerd door de Amerikaanse jurist Michael Garcia, is inmiddels afgerond en ligt in Zürich op de burelen van de ethische commissie van wereldvoetbalbond. Het 350 pagina's tellende rapport is niet openbaar gemaakt.

Een definitief afblazen van het WK in 2022 in Qatar is vrijwel onmogelijk. Het emiraat zou de FIFA voor de rechter slepen en een enorme schadeclaim deponeren. Volgens Der Spiegel luidt de simpele conclusie: 'De FIFA mag rijk zijn, Qatar is rijker.'

Categorie:
Tag(s):