vrijdag, 9. mei 2014 - 21:08 Update: 03-07-2014 0:36

Blote Heleen van Royen onder de hamer

foto van Heleen | catawiki.nl/heleen
Foto: catawiki.nl/heleen
Amsterdam

Schrijfster Heleen van Royen laat de komende weken een aantal van haar veelbesproken fotografische zelfportretten veilen. De door Van Royen gesigneerde foto's zullen worden geveild op de wekelijkse kunstfotografieveiling van online veilinghuis Catawiki (www.catawiki.nl).

Het veilen van de foto's valt samen met de expositie 'Heleen van Royen: Selfmade' in het Letterkundig Museum, waar meer dan 200 zelfportretten van Heleen worden tentoongesteld. De eerste foto waarop vanaf vandaag geboden kan worden is een melancholieke naaktfoto van Heleen die ze van zichzelf maakte in de badkamer van lingerieontwerpster Marlies Dekkers, nadat ze daar de nacht had doorgebracht.

Veelbesproken foto's
Heleen van Royen maakte de afgelopen jaren op obsessieve wijze foto's van zichzelf. Ze gebruikte haar mobiel, een webcam en spiegels om haar stemming, lichaam en seksualiteit vast te leggen. Het grootste deel van de tentoongestelde en op Catawiki geveilde beelden is nooit op Twitter of Facebook verschenen. Over de achtergrond van de foto's vertelt Van Royen: 'Ik heb veel plezier gehad in het maken ervan. Een aantal heb ik geschoten op verzoek van een minnaar op afstand. Zonder dat ik er erg in had, werden het er steeds meer. Ik was een verzameling aan het aanleggen. Een goede vriendin, documentairemaakster, vond dat ik er iets mee moest doen. Zij noemt het: "De achterkant van Facebook" en vindt het fascinerende, kwetsbare foto's, juist in een tijd dat iedereen zich van zijn mooiste en zonnigste kant laat zien.'

Categorie: