woensdag, 3. september 2014 - 15:04 Update: 03-09-2014 15:17

Boete van 20 miljoen euro voor Philips om kartel smartcardchips

Boete van 20 miljoen euro voor Philips om kartel smartcardchips
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven/Brussel

Philips heeft van de Europese Commissie een boete van ruim 20 miljoen euro opgelegd gekregen vanwege deelname aan een kartel rond smartcardchips. Dit heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Renesas immuniteit
Naast Philips krijgen nog twee andere kartelpartijen,  Infineon en Samsung een boete. Renesas, destijds een gemeenschappelijke onderneming van Hitachi en Mitsubishi, krijgt geen boete maar kreeg volledige immuniteit op grond van de clementieregeling van 2006, omdat zij de Commissie van het kartel op de hoogte bracht.

De vier bedrijven coördineerden op de markt van smartcardchips hun gedragingen wat in strijd is met het kartelverbod van de EU. De Commissie heeft in totaal aan 138.048.000 euro aan boetes opgelegd. De ondernemingen spanden samen via bilaterale contacten tussen september 2003 en september 2005.

Vice-voorzitter van de Commissie Joaquín Almunia, bevoegd voor concurrentie: "In dit digitale tijdperk worden smartcardchips bijna door iedereen gebruikt in mobiele telefoons, bankkaarten of paspoorten. Het is van cruciaal belang dat de producenten van smartcardchips met elkaar concurreren door innovatie en het maken van de beste producten tegen de beste prijzen. Als ondernemingen in plaats daarvan ervoor kiezen om samen te spannen ten koste van de afnemers en de eindgebruikers, mogen zij zich aan sancties verwachten."

Smartcardchips worden gebruikt in simkaarten voor mobiele telefoons, bankkaarten, identiteitskaarten en paspoorten, betaalkaarten voor tv en verschillende andere toepassingen. In het simsegment is het geheugen van de smartcardchip belangrijk, terwijl bij andere toepassingen vooral beveiliging van belang is, bv. encryptie om de vertrouwelijkheid van gegevens te garanderen.

Categorie:
Provincie: