maandag, 20. oktober 2014 - 9:51 Update: 20-10-2014 14:40

Boete van 466 miljoen zorgt voor kwartaalverlies Philips van 100 miljoen euro

Philips lijdt kwartaalverlies van 100 miljoen euro
Foto: Archief EHF

In het afgelopen kwartaal heeft Philips een nettoverlies van 103 miljoen euro geleden, terwijl het elektronicabedrijf een jaar geleden netto nog 281 miljoen euro overhield.

Dat het bedrijf in de rode cijfers is beland komt vooral door een boete die Philips begin deze maand moest betalen. Maar hiertegen gaat het bedrijf nog in beroep, zo liet topman Frans van Houten weten. Met de Amerikaanse boete is een bedrag van 466 miljoen euro gemoeid. Het bedrijf werd onlangs door een Amerikaanse rechtbank verplicht dit bedrag te betalen aan het Amerikaanse bedrijf Masimo, vanwege het schenden van patenten bij medische technologie.

Daarnaast moest een fabriek in Cleveland, waar medische apparatuur wordt gemaakt, tijdelijk dicht van Amerikaanse autoriteiten. Daardoor werden er minder apparaten geproduceerd dan verwacht. Maar Philips denkt dat het met de verkoop van medische apparatuur de komende tijd beter zal gaan, mede doordat de fabriek in Cleveland inmiddels weer is opgestart.

Verder heeft het bedrijf last van moeilijke marktomstandigheden in onder meer China en Rusland. In China heeft Philips last van de afzwakkende economische groei en van vertraging in de bouwsector. In Rusland speelt de enorme terugval van de economie Philips parten.

Topman Frans van Houten zegt in een verklaring 'niet tevreden' te zijn met de resultaten in het derde kwartaal van 'een uitdagend 2014'. Ook zonder eenmalige tegenvallers komt de winst van Philips namelijk lager uit dan vorig jaar. In het derde kwartaal van vorig jaar hield het bedrijf nog 11,4 procent van de omzet aan operationele winst over. Nu is dat nog maar 9,7 procent.

Categorie: