vrijdag, 9. mei 2014 - 13:24 Update: 03-07-2014 0:36

Boko Haram moet op Europese terreurlijst

Foto van logo D66 | D66
Foto: D66
Den Haag

De extreem gewelddadige terreurorganisatie Boko Haram moet op de Europese terreurlijst komen. Dat willen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en D66-Europarlementariër Marietje Schaake.

Sjoerdsma: “Boko Haram is een terroristische organisatie die allang op de terreurlijst van de Europese Unie had moeten staan. Minister Timmermans moet hier aanstaande maandag tijdens de Europese Raad Buitenlandse Zaken bij zijn Europese collega’s voor pleiten. “ Door plaatsing op deze zwarte lijst wordt het mogelijk om banktegoeden van de organisatie en haar leden te bevriezen, kan het bankverkeer stilgelegd worden en kunnen reispapieren worden ingetrokken.

Ontvoering
De Verenigde Staten plaatsten Boko Haram al afgelopen november op de Amerikaanse terreurlijst, D66 ziet geen reden voor de EU om dit voorbeeld niet te volgen. Zeker nu de organisatie 230 schoolmeisjes heeft ontvoerd.

Schaake: “Het lukt de Nigeriaanse regering maar niet om grip te krijgen op Boko Haram en het geweld gaat onverminderd door. Europa moet alle mogelijke middelen inzetten om de operaties van Boko Haram te frustreren. Daarnaast moeten we in EU verband hulp bieden in de zoektocht naar de ontvoerde meisjes en nadenken over hoe we deze spiraal van geweld kunnen stoppen.”

Schaake nam in 2011 de verkiezingen in Nigeria waar als lid van een internationale delegatie.

Provincie:
Tag(s):