vrijdag, 16. mei 2014 - 22:56 Update: 03-07-2014 0:36

Bonden stellen GVB ultimatum

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De vakbonden Abvakabo FNV en ABGP stellen het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB een ultimatum om zo snel mogelijk in te gaan op de eisen van de bonden om tot een nieuwe cao 2014 te komen.

De vakbonden hebben het overleg opgeschort omdat de werkgever onvoldoende ruimte biedt op de looneis van 3% in centen én de eis om de bodem in de eindejaarsuitkering voor de lagere inkomens te verhogen. Het ultimatum verloopt op donderdag 22 mei om 12.00 uur. Als GVB niet tegemoet komt in de eisen, zien de bonden zich genoodzaakt acties voor te bereiden.

 

Loonsverhoging in centen

“De leden willen graag een loonsverhoging in centen in plaats van procenten”, aldus Eric Vermeulen, bestuurder Abvakabo FNV. “ Feitelijk komt dat neer op € 84 per maand. Dat staat gelijk aan een verhoging van het uurloon met iets meer dan vijftig cent. De lagere en middeninkomens profiteren hier natuurlijk meer van dan de hogere inkomens, maar voor iedereen zijn de boodschappen in gelijke mate duurder geworden. Op deze manier wordt dat ook voor iedereen weer wat beter betaalbaar.”

 

GVB komt de bonden hierin na maar liefst 9 onderhandelingsronden slechts gedeeltelijk en onder keiharde voorwaarden tegemoet. GVB doet haar loonbod onder de voorwaarde dat de bonden instemmen met een drastische beperking van bestaande ouderenregelingen. “Wij zijn natuurlijk niet bereid om een fatsoenlijk loonbod mee te financieren door de rechten van een grote groep oudere werknemers te verkwanselen. Deze eisen maken het onmogelijk om er op een positieve manier uit te komen met elkaar en dat is heel vervelend. Zeker als je je realiseert dat wij als bonden de werkgever al heel ver tegemoet zijn gekomen door een afspraak te maken over een probleem van GVB met de werkkostenregeling. Ook waren wij bereid om op andere onderdelen concessies te doen. GVB is nu aan zet om ons tegemoet te komen en meer ruimte te bieden”, aldus Vermeulen.

 

Provincie:
Tag(s):