dinsdag, 23. september 2014 - 10:18 Update: 23-09-2014 18:24

Bouw Europees datacentrum Google Groningen goed voor werkgelegenheid

Google bouwt nieuw Europees datacentrum in de Eemshaven
Foto: Google
Delfzijl / Eemshaven

Google gaat een nieuw Europees datacentrum bouwen in de Eemshaven in Groningen. Met de bouw is een investering gemoeid van 600 miljoen euro.

De bouw levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Het centrum zelf is naar verwachting goed voor 150 permanente banen in Groningen. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) verrichtte dinsdag 23 september de openingshandeling voor de bouw van het centrum.

Noorden aantrekkelijk gebied om te investeren
Minister Kamp: ‘Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’ 
Het datacentrum wordt gebouwd op een terrein van meer dan veertig voetbalvelden groot. Het moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers die het internetbedrijf nodig heeft om zijn diensten goed uit te kunnen voeren.Bijvoorbeeld de Google-zoekmachine en Google-mail (Gmail).

Nederland op wereldwijd internetknooppunt
Naast de betrouwbare energielevering en de aanwezigheid van goed opgeleide ICT-ers en technici, heeft Google voor Nederland gekozen omdat het op een wereldwijd internetknooppunt ligt. Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland.

Datacentrum begin 2016 open
De Nederlandse overheid is actief betrokken geweest bij de keuze van Google voor Nederland. Onder andere het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) hebben zich ingespannen voor de komst van het internetbedrijf. Begin 2016 kan het centrum in gebruik genomen worden.

Categorie:
Provincie: