donderdag, 30. oktober 2014 - 21:31 Update: 30-10-2014 23:47

'Bouwen en beheren van woningen voor lagere inkomes kerntaak woningcorporaties'

Vernietigend oordeel rapport over woningcorporaties
Foto: fbf
Den Haag

De commissie Van Vliet heeft een uitgebreide en diepgaande analyse gepresenteerd waarop het kabinet na zorgvuldige bestudering zal reageren.

Na eerste lezing is het goed te constateren dat de commissie pleit voor een scherpere afbakening van de corporatietaken. Zo wordt voorkomen dat corporaties in commerciële projecten stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van huurders en andere woningcorporaties.

Dat stelt minister Blok (Wonen) in een eerste reactie op de bevindingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

De minister is blij dat de Kamer na het debat over het rapport de behandeling van zijn  herzieningswet snel wil agenderen. Het bouwen en beheren van woningen voor mensen met lagere inkomens wordt daarin de kerntaak van corporaties. Daarnaast wordt het in- en externe toezicht versterkt en krijgen gemeenten een grotere rol.

Het belang van de huurder moet in een herzien corporatiebestel expliciet het begin- en eindpunt zijn. De minister stelt met de commissie dat dit bij veel corporaties het geval is. Tegelijkertijd komt het rapport met ontluisterende voorbeelden waarbij het belang van de huurder slechts bijzaak lijkt te zijn.

Provincie: