zondag, 5. oktober 2014 - 21:40 Update: 06-10-2014 9:18

Bouwen van windmolenparken kost 5 miljard euro, maar heeft geen effect op CO2-uitstoot

Windmolenparken op zee zijn kostenpost van 5 miljard euro
Foto: Ministerie Infrastructuur & Milieu

Uit een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat het aanleggen van de windmolenparken op zee 4,8 tot 5 miljard euro gaat kosten, afhankelijk van de locatie.

Het rapport is door minister Henk Kamp naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit het rapport blijkt dat het bouwen van grote windmolenparken op zee de maatschappij meer kost dan het oplevert, zelfs al je de effecten op gezondheid en milieu meerekent. De kosten van het bouwen worden geschat op 5 miljard euro, dichterbij de kust op 4,8 miljard euro. Dit schrijft de NOS zondag.

Dat het niets oplevert komt doordat de windenergie geen effect heeft op de CO2-uitstoot. Annemiek Verrips van het Centraal Planbureau legt uit: 'Hoeveel windmolens je hier ook neerzet, het heeft geen effect op de CO2-uitstoot. Dat komt doordat we in Europa werken met een CO2-handelssysteem: als je broeikasgassen uitstoot moet je daarvoor rechten kopen, met die rechten mag worden gehandeld. Er is een bepaald aantal rechten daarvoor uitgegeven, "dat niet minder wordt als je hier heel veel windmolens neerzet."

Minister Kamp van Economische Zaken vindt dat er iets moet worden gedaan aan het huidige handelssysteem van CO2-rechten, maar vindt ook windmolens op zee moeten worden gebouwd. Kamp: ' Iedereen snapt dat als wij op dit moment fossiele energie gebruiken en er geen capaciteit is om op een duurzame manier energie op te wekken, dat je dan in de toekomst alleen maar door kan gaan op het pad van fossiele energie.'

Categorie: