vrijdag, 2. mei 2014 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:37

Braakklachten na eten van Gojibessen

Foto van Goijibessen
Den Haag

Bij de NVWA zijn diverse klachten binnengekomen van consumenten die na het consumeren van Gojibessen moesten overgeven, maagpijn of diarree kregen. Dit meldt de NVWA vrijdagmiddag.

'Ook via sociale media wordt van deze klachten melding gemaakt', aldus de NVWA.

'Nog geen oorzaak'
Onderzoek van de NVWA heeft nog geen oorzaak van de klachten aan het licht gebracht, maar uit de literatuur is bekend dat bij inname van grote hoeveelheden Gojibessen misselijkheid en overgeven kan optreden. Chemisch onderzoek en traceringsonderzoek hebben nog geen resultaat opgeleverd.

Gojibessen zijn bessen van de Boksdoorn (Lycium barbarum en Lycium chinense), een plant uit de nachtschadefamilie die stamt uit Azië. De bessen van deze plant worden verkocht als ‘superfood’ omdat ze veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten.

Er zijn geen aanwijzingen dat Gojibessen giftig zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter, het is mogelijk dat vergelijkbare bessen met een andere samenstelling, bijvoorbeeld giftige bitterzoetbessen, zijn verwisseld of vermengd met Gojibessen. Ook zijn er enkele gevallen bekend van allergische reacties na het eten van Gojibessen bij mensen die al een voedselallergie hadden. Gojibessen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Goji heeft een lange traditie als voedingsmiddel en medicinale plant in China en andere Aziatische landen. Behalve de Gojibessen, ook wel wolfsbessen of boksdoornbessen genoemd, worden ook de bladeren, bast en wortels van de plant gebruikt. De bessen worden geoogst in de periode augustus tot november en meestal gedroogd. In de Chinese Traditionele Geneeskunde varieert de aanbevolen dosering gedroogde bessen van 5 tot 15 gram; deze hoeveelheid kan tot maximaal drie maal per dag worden ingenomen.