donderdag, 11. september 2014 - 11:12 Update: 11-09-2014 14:36

Brand Amercentrale bleek lastige klus voor brandweer

Brand Amercentrale technisch lastige klus voor brandweer
Foto: fbf
Geertruidenberg

Bij de Amercentrale in Geertruidenberg raakten vier silo’s beschadigd na een explosie. Na de ontploffing woensdagmiddag 10 september brak een grote brand uit. Er raakte niemand gewond. De brandweer gaf om 19.20 uur het sein 'brand meester'.

Het incident gebeurde rond 12.45 uur aan de waterkant van De Amer. Energieproducent heeft daar vier silo's staan waarin biomassa wordt opgeslagen. De biomassa wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. De explosie vond plaats in/bij een transportband die de biomassa vanuit de silo's naar de elektriciteitcentrale vervoert. De constructie van de vier silo's raakte door de explosie dermate instabiel dat er een gevaarzetting ontstond voor de hulpverleners.

De brand die volgde ging gepaard met zwarte rookwolken, vermoedelijk afkomstig van het brandende rubber van de transportband. De windrichting was Noordoost en stuurde de rook richting het poldergebied tussen Geertruidenberg en Drimmelen. Meetploegen van de brandweer voerden metingen uit, waarbij geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen werden gemeten. Volgens Essent is de stroomvoorziening voor Nederland geen enkel moment in gevaar geweest.

Instabiele constructie
Er waren ruim 100 brandweerlieden in touw om het incident te bestrijden. Zij kregen ondersteuning van politieagenten, medewerkers GHOR, medewerkers gemeente, Rijkswaterstaat, Waterschap Brabantse Delta en de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie). Een politie helikopter zorgde voor de brandweer via een live-verbinding (warmte-) beelden vanuit de lucht. Op het water werden twee blusboten in gezet. Vanwege de instabiliteit van de siloconstructie was het voor de brandweer een technisch lastige klus om het incident onder controle te krijgen.

Onderzoek
Politie en het openbaar ministerie stellen een onderzoek in naar de toedracht van de explosie en de brand. Burgemeester Mevr. van Hees van de gemeente Geertruidenberg stelde zich op de plaats van het incident persoonlijk op de hoogte van de situatie.

Blik op 112:
Tag(s):