dinsdag, 15. juli 2014 - 12:23 Update: 15-07-2014 20:18

Brandweer ontdekt groot drugslab in Brabant

drugslaboratorium, hulpdiensten, aanhouding, Brabant, chemisch,  stoffen
Foto: Politie
Hoogerheide

In Hoogerheide in Noord-Brabant is een groot drugslaboratorium ontdekt.

De vondst werd gedaan in een loods aan de Kooiweg. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om één van de grootste drugslaboratoria die ooit in Nederland zijn gevonden. Specialisten spreken over een zeer groot drugslaboratorium van een bijna industriële omvang. In het lab werd vermoedelijk amfetamine gefabriceerd. Dit schrijft Omroep Brabant dinsdag.

De brandweer ontdekte het lab nadat zij door omwonenden was gebeld dat er rook en stoom uit het pand kwam. Toen ook de politie arriveerde, vluchtten drie mannen het dak op. Twee zijn er door de brandweer met een hoogwerker afgehaald. De derde sprong zelf naar beneden en ligt nu met twee gebroken enkels onder politiebewaking in het ziekenhuis.

De vierde verdachte wist met de auto naar België te vluchten, maar is daar klemgereden en  aangehouden en zit nu in een Belgische cel. Er zal om zijn zijn uitlevering worden gevraagd. De drie mannen die in Nederland zijn aangehouden komen uit Rotterdam, Den Haag en Den Hoorn.

Containers met chemische stoffen

In het drugslaboratorium vond de politie tientallen containers met chemische stoffen. Deskundigen zijn de hele nacht bezig geweest om de productie stil te leggen. Vandaag wordt begonnen met de ontmanteling van het drugslaboratorium. Hoe lang dat gaat duren, is nog onduidelijk.

Onbeheersbaar

Gisteren werd bekend dat de georganiseerde drugscriminaliteit in Noord-Brabant en Limburg onbeheersbaar dreigt te worden. In de provincies zitten de grootste wietproducenten van het land en de meeste synthetische drugs worden er geproduceerd.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is vandaag in Brabant voor overleg met de provincies, burgemeesters en andere betrokkenen, zo meldt de NOS.