donderdag, 18. september 2014 - 13:16 Update: 18-09-2014 13:27

Brandweerduiker omgekomen door menselijke fouten

Brandweerduiker omgekomen door menselijke fouten
Foto: Archief EHF
Koedijk

Menselijke en organisatorische fouten blijken de oorzaak te zijn geweest van het overlijden van een brandweerduiker in het Noord-Hollandse Koedijk. Dit stelt de Inspectie SZW na een onderzoek naar het incident.

De brandweer rukte op 4 augustus j.l. uit om een te water geraakte auto. Hierin zat nog een persoon die door de duiker uit het water werd gehaald. Hierna ging de duiker opnieuw het water in, terwijl hij wist dat hij nog maar voor twee minuten zuurstof tot zijn beschikking had. Daarnaast stond er geen tweede duiker klaar om in te grijpen in geval van nood.

Wat er onderwater precies is misgegaan is niet duidelijk. Volgens de inspectie heeft een luchtslang ergens vastgezeten. De brandweerduiker blijkt rond de vijf minuten zonder zuurstof onderwater te hebben gelegen. Hierdoor is het slachtoffer komen te overlijden.

Conclusie van de inspectie SZW is dat de duikers in de regio Noord-Holland-Noord onvoldoende zijn opgeleid om hun veiligheid te waarborgen. Vlak na het ongeval werden de twee duikploegen in de regio op non-actief gesteld. Dit blijft gehandhaafd.   

Provincie:
Blik op 112: