donderdag, 10. juli 2014 - 15:19 Update: 10-07-2014 21:17

Bredase PvdA-raadslid uit fractie na ophef over anti-homo uitspraken

homo, mannen, gay
Foto: Archief FBF
Breda

Het Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi vindt dat Human Rights Watch zich niet moet bemoeien met homorechten in Marokko.

Volgens hem zou dat hetzelfde zijn als opkomen voor rechten van de pedoseksuelen in Nederland. Het PvdA-raadslid, dat zelf van Marokkaanse komaf is, is door zijn eigen partij op het matje geroepen. Dit melden verschillende media donderdag.

Jamal Nouhi schreef op de website van Bladna.nl: 'Er zijn echt grenzen aan bemoeienis van dit soort organisaties met binnenlands beleid.' 'Ze (Human Rights Watch, red.) hebben zich nu bewezen als een organisatie die denkt moreel superieur te zijn, hogere standaarden te hebben dan andere 'achterlijke' landen.' En: Wat als wij een organisatie opzetten met de naam People Rights Watch en eisen dat alle pedofielen in Europa moeten worden geaccepteerd? Of eisen dat elk Europees land de Marokkaanse islamitische wetgeving moet implementeren? Wat dan?',

Nouhi zou naar verluidt deze uitspraken op persoonlijke titel hebben gedaan. Niettemin moest hij vandaag hiervoor een gesprek aangaan met zijn fractievoorzitter Henk van de Velde. Na het gesprek distantieerde de Bredase PvdA zich via Twitter van de uitspraken. Twitter: PvdA Breda distantieert zich van uitlatingen van @jamalnouhi op bladna.nl, 12:23 PM - 10 Jul 2014. Ook Ahmed Marcouch reageerde via Twitter: Ahmed Marcouch مركوش @ahmedmarcouch  ·  2 uur 'Fractielid moet homo-beledigende uitspraken terugnemen. Goed dat @PvdABreda zich van hem distantieert. Geen ruimte voor 'Putins' in PvdA!'

Nouhi zelf komt later met een verklaring.

Jamal Nouhi uit Bredase PvdA-fractie

De Bredase PvdA-fractie stelt vast dat het raadslid Jamal Nouhi niet langer deel uit kan maken van de fractie. Deze vaststelling volgt op uitspraken van Nouhi op een internetplatform over een verklaring van Human Rights Watch over homorechten in Marokko.

Uitspraken niet in overeenstemming met gedachtegoed PvdA

De PvdA-fractie in Breda stelt vast dat de uitspraken van Nouhi lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan. Daarom kan de heer Nouhi geen deel meer uitmaken van de fractie. De fractievoorzitter Henk van der Velde heeft met Jamal Nouhi een gesprek gevoerd en hem deze conclusie medegedeeld. Het afdelingsbestuur vraagt het landelijk partijbureau de terugroepingsprocedure te starten, die moet leiden tot de formele stap van het uittreden van Jamal Nouhi uit de fractie.