woensdag, 2. april 2014 - 12:38 Update: 03-07-2014 0:39

Broers bekennen drievoudige Drentse moord

Foto van rechtzaal | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie

In de onderzoeken Exloo en Dwingelderveld hebben de twee verdachten een volledige bekentenis met betrekking tot de gepleegde feiten afgelegd.

De verdachten lijken vanuit geldgewin te hebben gehandeld. Dit heeft het Openbaar MInisterie woensdag bekendgemaakt.

Verder is op aanwijzing van een van de verdachten een vuurwapen gevonden in een bos bij Hoogeveen. Uit onderzoek aan het wapen moet blijken of dit het vuurwapen is waarmee Berend Smit om het leven is gebracht.

DNA-match

Daarnaast past het DNA-profiel van één van de verdachten in de DNA-sporen die zijn aangetroffen op de plaatsen delict. Het gaat om de volgende plaatsen delict: de woning van het echtpaar uit Exloo en de plek op het Dwingelderveld waar het lichaam van Berend Smit is aangetroffen.

De verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis en zitten vast op verdenking van moord in vereniging. Het gaat hierbij om de moord op Berend Smit en het echtpaar uit Exloo.

De aanhouding

De verdachten, mannen van 28 en 29 jaar uit Hoogeveen, werden op maandagavond 3 maart 2014 aangehouden door de politie. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat zij informatie deelden uit beide onderzoeken. Op een gegeven moment kwam er zoveel informatie binnen bij het onderzoeksteam dat de officier van justitie het bevel gaf tot aanhouding van de verdachten.

Pro forma zitting

Het onderzoek is nog niet gereed voor inhoudelijke behandeling, daarom is er op 3 juni 2014 een pro forma zitting bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen. De nabestaanden zijn inmiddels geïnformeerd over dit bericht door de familierechercheurs.