woensdag, 12. maart 2014 - 17:33 Update: 03-07-2014 0:40

Brugwachters-huisje Ouderkerk a/d Amstel opgeblazen

Foto van geëxplodeerd brugwachtershuisje | Politie
Foto: Politie

De politie is op zoek naar de dader(s) van een vernieling van een brugwachtershuisje aan de Jan Benninghweg.

'Het huisje is op Nieuwjaarsochtend van dit jaar opgeblazen', meldt de politie woensdag.

'De daders hebben daarvoor gebruik gemaakt van zwaar vuurwerk, vermoedelijk een mortierbom', aldus de politie.

De explosie vond plaats omstreeks 05.00 uur. Ter plaatse gekomen agenten troffen een compleet opgeblazen brugwachtershuis aan. Zowel de constructie als de inventaris van het gebouw zijn zwaar beschadigd geraakt. De sponningen stonden door de explosiedruk naar buiten gebogen, glas en muurdelen zijn in een straal van 20-30 meter om huisje heen terecht gekomen. Binnen in het huisje is alles vernield, onder andere de elektronica. De schade die de explosie heeft aangericht wordt geraamd op 75.000 euro.

Videofilm explosie
Van het incident is een videofilmpje gemaakt dat onder de bewoners van Ouderkerk aan de Amstel is verspreid via "Whatsapp". De maker van dit filmpje is vooralsnog onbekend.

Op het filmpje, dat vanaf een afstand in de richting van het brugwachterhuisje is gefilmd, is eerst een kleine explosie te zien, gevolgd door een grote explosie. Op het filmpje zijn ook stemmen te horen, maar er zijn geen personen te zien. Aangezien het filmen in de richting van het brugwachtershuisje al vóór de explosie begon, is het aannemelijk dat de maker(s) wist(en) wat er ging gebeuren en derhalve mogelijk betrokken zijn bij de explosie.

Tips
De politie vraagt mensen die tips hebben om zich te melden via de Opsporingstiplijn 0800-6070. Als u liever anoniem blijft, bel dan Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.