woensdag, 2. juli 2014 - 17:07 Update: 03-07-2014 0:33

Buitenaards leven mogelijk op pas ontdekte aard-achtige planeet

Buitenaards leven, aarde, Gliese 832 c
Foto: fbf

Onderzoekers hebben nu een planeet ontdekt die precies dezelfde kenmerken heeft als de aarde: Gliese 832 c. Het is heel goed mogelijk dat er buitenaards leven op deze planeet is.

De planeet bevindt zich op amper 16 lichtjaren van de aarde, zo hebben astronomen van de Universiteit van New South Wales onthult. Dat is voor kosmische begrippen op steenworp afstand. De planeet, die vijf keer groter is dan de aarde, cirkelt om een rode dwergster en heeft een omlooptijd van 35 dagen. Het belangrijkste is echter dat de planeet zich net als de aarde in de bewoonbare zone van de rode dwergster bevindt. Daarmee  krijgt de planeet ongeveer dezelfde hoeveelheid energie als de aarde van de zon.  Dit melden verschillende media woensdag.

 

Professor Chris Tinney van de universiteit van South Wales laat Sci-News.com weten: 'Als de atmosfeer op de planeet gelijkwaardig is aan die van de Aarde, is het misschien mogelijk dat er leven kan zijn. Maar de seizoenswissels zouden er extreem zijn.' De geleerden zijn er dan ook nog niet over uit of de pas ontdekte planeet meer op de Aarde dan wel op Venus lijkt.