maandag, 6. oktober 2014 - 22:12

Burenrechter moet justitiële apparaat gaan ontlasten van burenruzies

Burenrechter moet justitiële apparaat gaan ontlasten van burenruzies
Foto: fbf archief
Utrecht

De Rijdende Rechter krijgt 'concurrentie'. Vorige week is bij de rechtbanken in Den Bosch en Utrecht een begin gemaakt met een zogenoemde Burenrechter.

De nieuwe burenrechter gaat de zaken zoveel mogelijk online behandelen. Naar verwachting kunnen burenruzies, over bijvoorbeeld schuttingen of huisdierenoverlast, zo sneller worden opgelost. 

Zo kan iemand die een conflict heeft met de buren zich aanmelden op de website Burenrechter.nl. Daar kan diegene de casus beschrijven. Daarop wordt de ''tegenpartij' uitgenodigd om te reageren.

Wanneer de buren online in gesprek gaan dan leest de burenrechter of een juridisch medewerker van de rechtbank mee en stuurt de partijen. Het online platform van burenrechter.nl legt begrippen uit en geeft suggesties voor een oplossing. Ook zal in sommige gevallen een juridisch medewerker de partijen bezoeken. Wanneer er een uitspraak nodig is dan is deze bindend.

Volgens het OM worden er jaarlijks zo'n 4000 burenrechtszaken behandeld. Dit grote aantal rechtszaken legt een behoorlijk beslag op het justitiële apparaat. De doorlooptijd bij conflicten tussen buren bedraagt circa een jaar. De bedoeling is dat de nieuwe procedure dit tot drie of vier maanden terugbrengt.

Provincie: