donderdag, 24. april 2014 - 16:43 Update: 03-07-2014 0:37

Bussemaker onthult officiële staatsportretten koning Willem-Alexander

Foto van staatsieportretten koning Willem Alexander
Apeldoorn

Minister Bussemaker van OCW heeft tijdens een bijeenkomst in Paleis Het Loo de drie officiële staatsieportretten van Koning Willem-Alexander onthuld. Deze zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

Iris van Dongen heeft haar tekening gemaakt met pastel, gouache en geperst houtskool op foto’s die zij van de Koning maakte met sterk zijlicht, zodat de ene helft van zijn hoofd in het licht staat en de andere kant in de schaduw blijft. De koning staat op de tekening voor een abstracte achtergrond.

Rineke Dijkstra heeft een foto gemaakt waarbij ze de Koning in een ontspannen en vriendelijke heeft willen weergeven. Volgens Dijkstra is de blik daarbij doorslaggevend. Het donkerblauw pak, donkerrode stropdas en een wit hemd vormen de kleuren van de Nederlandse vlag. 

Femmy Otten maakte haar schilderij op een gladgeschuurd wit linnen doek en bouwde het portret op uit verschillende dunne olieverflagen. De achtergrond van het portret is geïnspireerd op de stof van de troon in de Ridderzaal. 

In januari 2014 werden de drie kunstenaressen gevraagd een staatsieportret van de Koning te maken. Zij werden geselecteerd uit twaalf geselecteerde kunstenaars op basis van een schetsontwerp.