woensdag, 15. oktober 2014 - 20:10 Update: 16-10-2014 8:38

Camiel Eurlings per direct weg als president-directeur KLM

Camiel Eurlings stopt bij KLM
Foto: Archief FBF
Camiel Eurlings stopt bij KLM
Foto: fbf
Amsterdam

Camiel Eurlings is opgestapt als president-directeur van de KLM. Dit maakte de luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

Een reden voor het vertrek wordt er niet gegeven, maar de KLM laat weten dat 'in de gesprekken in het kader van het aflopen van zijn huidige benoemingstermijn in april 2015, hebben de heer Eurlings en de KLM Raad van Commissarissen gezamenlijk besloten dat hij per direct zal terugtreden als president-directeur en nu al ruimte maakt voor zijn opvolger.'

Eurlings lag al langer onder vuur

Eurlings lag de laatste tijd zwaar onder vuur. Niet alleen vanwege zijn onzichtbaarheid tijdens de staking, maar ook omdat hij de Nederlandse belangen binnen het internationale concern niet goed zou hebben verdedigd.

In Nieuwsuur sprak vakbond De Unie, Reinier Castelein, zijn zorgen uit over het vertrek van alleen Eurlings uit de top van de KLM. Castelein denkt dat het voor de KLM beter is dat meer bestuurders het boetekleed gaan aantrekken. Castelein is met de benoeming van Pieter Elbers niet gerust. 'We kennen Elbers als iemand die de confrontatie niet schuwt. In onze achterban staat hij ook wel bekend als een harde saneerder', aldus de vakbondsman.

De opvolger van Eurlings is al bekend. Pieter Elbers zal de positie van president-directeur overnemen. Elbers is sinds 1992 werkzaam bij KLM en bekleedt op dit moment de functie van Chief Operating Officer en plaatsvervangend president-directeur. In deze hoedanigheid maakt hij sinds april 2012 deel uit van de statutaire directie van KLM.