vrijdag, 27. juni 2014 - 21:43 Update: 03-07-2014 0:34

Carbidschieten Drenthe immaterieel erfgoed

foto van carbid | fbf
Foto: fbf
Culemborg

Het Carbidschieten in Drenthe wordt op 28 juni als vijftigste traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) ondertekent dan samen met de voorzitter van de stichting, John Schoonheim, het certificaat, waarmee de plaatsing officieel werd. Ook de burgemeester van Hoogeveen, Karel Loohuis, tekent het certificaat omdat hij belang hecht aan het behoud van deze traditie. 

Carbidschieten wordt gedaan met oudjaar. Het jaar wordt 'uitgeknald'. Hoe oud de traditie is, is moeilijk te zeggen. Allerlei knalfeesten rond de jaarwisseling hebben een respectabele geschiedenis. Het schieten met carbid kwam waarschijnlijk vooral na de Tweede Wereldoorlog erg in zwang. Het was tijdens de oorlog dat carbid gebruikt werd voor fietsverlichting. Op het platteland was het eenvoudig om aan melkbussen (30 liter) en carbid te komen. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd veelal individueel geschoten. Medio jaren zeventig groeide het carbidschieten uit tot een meer sociale activiteit. Mannen verenigden zich en gingen de competitie met elkaar aan om zo ver mogelijk de deksel van de melkbus weg te schieten. Tegenwoordig vinden georganiseerde carbidschietevenementen, zoals het Open Drents Kampioenschap, plaats op sportvelden en openbare terreinen. In de jaren tachtig werd de deksel uit veiligheidsoverwegingen vervangen door een kunststof bal.

Bij carbidschieten doe je wat carbid in een melkbus. De melkbus wordt op een bokje geplaatst waardoor de bus met de opening schuin omhoog in een bepaalde hoek komt te liggen. Op het platteland in het noorden en oosten van ons land leeft deze traditie meer dan ooit tevoren. Vooral jongens vinden het 'keigaaf' om flink te knallen met een oude melkbus. In de aanloop naar het nieuwe jaar zoeken vriendengroepen elkaar op om zich met elkaar voor te bereiden op het carbidschieten. Dit gaat gepaard met veel gezelligheid, spanning en plezier.

De Stichting Carbidschieten Drenthe wil meer jongeren op een verantwoorde wijze betrekken bij het carbidschieten. De stichting wil onder andere een jeugdcompetitie opzetten tijdens de Open Drentse Kampioenschappen Carbidschieten.
Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is een vorm van erkenning voor het carbidschieten. Een plaats op de Nationale Inventaris kan de gemeenschappen helpen om hun traditie levend te houden, het maakt de traditie ook voor buitenstaanders beter zichtbaar.

Provincie: