maandag, 2. juni 2014 - 11:21 Update: 03-07-2014 0:35

Carlos maakt aftreden bekend:tijd voor nieuwe generatie

foto van koning Spanje | WIKIMEDIA
Foto: WIKIMEDIA
Madrid

De Spaanse koning Juan Carlos (76) treedt af. Dat heeft premier Rajoy maandagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Juan Carlos wordt opgevolgd door zijn zoon, prins Felipe.

De koning wil zo snel mogelijk zijn zoon tot koning kronen. Een exacte datum is nog niet bekend. De koning heeft maandagmiddag in een verklaring zijn reden tot aftreden bekendgemaakt. Carlos vindt dat het tijd is voor een nieuwe generatie. maken. Na het overlijden van dictator Franco in 1975 betrad Juan Carlos de troon waarna Spanje langzaam veranderde in een democratisch land.

Populariteit fors afgenomen
Tijdens een omstreden privéreis naar Botswana in april 2012 voor de olifantenjacht kwam Juan Carlos ten val en brak hij zijn rechterheup. Dat hij ging jagen ten tijde van de economische crisis in het land, leverde hem kritiek op bij zijn onderdanen. De jacht kostte hem ook zijn erevoorzitterschap van de Spaanse WWF-afdeling.

Huwelijk
Juan Carlos en Sophia van Griekenland ontmoetten elkaar tijdens een cruise in 1954 en trouwden op 14 mei 1962 in Athene. Ze hebben drie kinderen. Juan Carlos en Sofia leven een gescheiden leven en verschijnen alleen bij officiële gelegenheden samen ten tonele.[7] Hun gouden huwelijk in 2012 werd niet gevierd. Reden hiervoor zouden amoureuze escapades van de koning zijn.

Categorie: