zondag, 23. februari 2014 - 19:26 Update: 03-07-2014 0:41

CBR gaat alcoholslot aanpassen

foto van alcoholslot | fbf
Foto: fbf
Rijswijk

Uit onderzoek van de NOS met een aantal bestuurders blijkt zondag dat het vrij eenvoudig is om het alcoholslot te omzeilen, zo melden verschillende media.

Het alcoholslot is een startonderbreker, maar ook een apparaat waarin je moet blazen terwijl je rijdt. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de software van het alcoholslot nu aanpassen, zodat een bestuurder dat slot niet meer kan omzeilen.

Nu kan een bestuurder die te veel gedronken heeft het alcoholslot manipuleren door bij het wegrijden iemand anders te laten blazen. Ook is het apparaat makkelijk te ontkoppelen. Automobilisten hoeven daardoor onderweg niet nog een keer te blazen. Het CBR heeft inmiddels enkele maatregelen genomen om fraude te voorkomen.

Alle sloten worden geüpdatet met nieuwe software. Een zegsvrouw van het CBR zegt hierover tegen NRC Handelsblad:“Alle alcoholsloten krijgen een waarschuwingssysteem waardoor de bestuurder en het CBR een melding krijgt als een alcoholslot wordt ontkoppeld. Mensen die toch worden betrapt met een ontkoppelde set worden direct uit het programma gezet. Dat betekent dat ze voor de rest van het programma hun rijbewijs kwijt zijn.'

Vorig jaar werd er in ruim 1500 auto's een slot ingebouwd. Dit jaar is dat al 15 keer gebeurd.