donderdag, 15. mei 2014 - 9:44 Update: 03-07-2014 0:36

CBS:economie fors gekrompen eerste kwartaal 2014

foto van stoken | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal is een tegenvaller en laat zien dat het negatieve economische effect van de zeer zachte winter en het lage gasverbruik groot is.

De nieuwste cijfers geven echter ook aan dat het onderliggende herstel aanhoudt: de investeringen groeiden met ruim zes procent en de industriële productie met bijna vier procent.

Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. In zijn reactie benadrukt de bewindsman dat herstel van de economie niet vanzelf komt: “Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen”.

De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van 2014 met 1,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 bedraagt de krimp een half procent.

De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en wordt volgens het CBS grotendeels veroorzaakt door minder gasverbruik in Nederland en de landen waarheen Nederland gas exporteert. Exclusief aardgas groeide de export in het eerste kwartaal met drie procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013.

Ook de investeringen van bedrijven namen toe, met name in de bouw. Daarnaast herstelt de industrie verder door in het eerste kwartaal vier procent meer te produceren dan een jaar geleden. Het aantal banen nam in het eerste kwartaal verder af met 32 duizend.

Categorie:
Tag(s):