vrijdag, 21. februari 2014 - 16:01 Update: 03-07-2014 0:41

Celstraf voor man die vier jonge katjes doodde

Foto van poes | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De man die vier kleine katjes doodde waar hij via internet aan was gekomen, moet de cel in. Dit heeft de rechtbank Den Haag vrijdag laten weten.

De man krijgt een gevangenisstraf van 70 dagen, waarvan 27 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij was via Marktplaats aan de kittens gekomen.

De man heeft volstrekt ontoelaatbaar gehandeld door vier weerloze kittens zonder redelijk doel pijn en letsel toe te brengen. Hij heeft dermate veel geweld toegepast dat zij zijn overleden. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Daar komt bij dat het geen eenmalige uitbarsting van geweld is geweest, maar dat hij keer op keer in de fout is gegaan. De man heeft zijn gedrag niet aangepast en ook geen hulp ingeschakeld om herhaling te voorkomen. In dat licht is het extra schrijnend dat hij kort nadat hij de katjes doodde, hij wederom per e-mail contact met adverteerders heeft gelegd om nieuwe katten aan te schaffen.

Om te voorkomen dat man in de toekomst in herhaling vervalt, legt de rechtbank verplichte behandeling en begeleiding door de reclassering op. Ook mag hij tijdens de proeftijd van drie jaar geen huisdieren hebben.

Zwakbegaafd
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de man zwakbegaafd is en trekken van een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is.