donderdag, 2. oktober 2014 - 15:03

Celstraf voor stelende verzorgster tehuis Enschede

Celstraf voor stelende verzorgster tehuis Enschede
Foto: Archief EHF
Enschede

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 35-jarige verzorgster tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Zij is schuldig aan meerdere insluipingen en diefstallen bij de bejaarde bewoners van een verzorgingstehuis in Enschede waar zij werkte. Haar 40-jarige vriend krijgt dezelfde straf voor het helen van de gestolen spullen. Het geld ging op aan hun cocaïneverslaving.

De vrouw ging de appartementen en kamers van de bewoners in met de loper van het verzorgingstehuis. In totaal heeft zij 18 maal geld en sieraden weggenomen. Uiteindelijk werd zij betrapt door het gebruik van een verborgen camera.

Kwetsbare slachtoffers
De rechtbank rekent verdachte deze handelwijze zwaar aan. Zij stal van oude, zeer kwetsbare mensen die aan haar zorg waren toevertrouwd en in hoge mate van haar en andere zorgverleners afhankelijk waren.  De vrouw stal zelfs van een kort daarvoor overleden bewoonster en gedurende een ziekenhuisopname van een bewoner. Hiermee heeft zij de slachtoffers en de familieleden financiële en vooral emotionele schade aangedaan en het vertrouwen op grove wijze beschaamd.

Cocaïne
De 40-jarige vriend van de vrouw heelde de gestolen spullen. Daarmee voorzagen de man en de vrouw in hun (vrijwel) dagelijkse cocaïne-behoefte. De man profiteerde daarmee op een verwerpelijke wijze van de door de vrouw gepleegde diefstallen.

In het voordeel van de verdachten weegt de rechtbank mee dat de vrouw een blanco strafblad had, zij beiden volledige opening van zaken gaven en veel zijn kwijtgeraakt. Zo is de vrouw haar baan, haar woning en voor langere tijd ook het contact met haar kinderen kwijt, die uit huis zijn geplaatst.