maandag, 25. augustus 2014 - 21:25

Celstraffen geëist tegen drugsbende die vanuit gevangenis zaken deed

Celstraffen geëist tegen drugsbende die vanuit gevangenis zaken deed
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het openbaar ministerie heeft maandag bij de rechtbank Den Bosch tegen 7 leden van een internationale drugsbende celstraffen geëist variërend van 7 jaar tot 18 maanden.

6 mannen tussen de 20 en 47 jaar uit Oss en Tilburg en een 36-jarige Poolse vrouw uit Berghem staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie en het handelen in grote hoeveelheden chemicaliën bestemd voor de productie van amfetamine en XTC.

Een 67-jarige man is een familielid van een van de leden van de criminele organisatie. Hij staat terecht voor het in bezit hebben van ruim 20 kilo amfetamine.

Triest
De 39-jarige en 47-jarige hoofdverdachten zijn al eerder veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs. In de gevangenis in Breda kwamen de mannen elkaar tegen. Van daaruit zijn ze verder gegaan met de handel in chemicaliën.

Na hun overplaatsing naar gevangenis Torentijd in Middelburg zijn de verdachten opvallend genoeg samen in een cel geplaatst. Door het netwerk dat zij beiden hadden samen te voegen ontstond er een grote, internationale drugsbende. ‘'Het is triest om te constateren dat ze vanuit de cel de handel in chemicaliën hebben voortgezet. Onder hun regie zijn er duizenden kilo's drugschemicaliën Nederland binnen gekomen. Ze hebben voor geen meter de intentie om het criminele pad te verlaten.''

Kwalijke gevolgen
Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket namen de verdachten de zeer kwalijke gevolgen van deze handel voor lief. ‘'Hun product zou verworden tot een eindproduct dat slecht is voor de gezondheid van de gebruikers ervan. Restafval, afkomstig uit drugslabs, wordt gedumpt in de natuur en veroorzaakt daarmee milieuschade. Labjes in woonwijken staan op ontploffen.''

De verdachten hebben in totaal ruim 23.000 liter zoutzuur en bijna 10.000 kilo apaan besteld bij een bedrijf in Polen. Vervolgens werd dit door de criminele organisatie naar bedrijven van de verdachten in Nederland vervoerd.

Celstraffen
De officier van justitie eist celstraffen van zeven jaar voor de hoofdverdachten. Tegen de andere verdachten zijn straffen variërend van 5 jaar tot 18 maanden geëist.

Vanmiddag, dinsdag en woensdag is er ruimte voor het pleidooi van de advocaten.

Tag(s):