dinsdag, 4. februari 2014 - 17:18 Update: 03-07-2014 0:43

Celstraffen voor leiders inbrekers-bende Culemborg

Foto van toga van rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Culemborg

Dinsdag heeft de rechtbank Gelderland 6 mannen in de leeftijden van 17, 19 en 21 jaar, die worden gezien als de kern van een criminele organisatie, veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van 504 dagen waarvan 252 voorwaardelijk tot 48 maanden onvoorwaardelijk. Dit meldt de rechtbank dinsdag.

‘De groep is volgens de rechter verantwoordelijk voor het plegen van woninginbraken, heling en witwassen’, aldus de rechtbank.

Crimineel samenwerkingsverband
De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor tientallen inbraken, waarbij vaak grof te werk werd gegaan. Er was sprake van geraffineerde, georganiseerde criminaliteit.

De groep kende een hoge organisatiegraad en ging veelal volgens vaste afspraken te werk. De inbraken zijn op een doortrapte manier voorbereid en gepleegd.

Er vond voorverkenning plaats om het doelwit te bepalen en er was een taakverdeling om de kans op betrapping te verkleinen. Er stond iemand op de uitkijk en iemand van de groep hield de politie in de gaten.

De veelheid aan inbraken heeft grote impact gehad op de wijkbewoners en heeft het veiligheidsgevoel een forse knauw gegeven. De zes mannen die vandaag zijn veroordeeld vormden de kern van de organisatie.