dinsdag, 22. april 2014 - 21:00 Update: 03-07-2014 0:37

Chef-dirigent Mariss Jansons Concertgebouw-orkest moet stoppen om hartklachten

Foto van orkest blazers hoorn | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Chef-dirigent Mariss Jansons van het Koninklijk Concertgebouworkest legt na afloop van seizoen 2014/2015 zijn functie neer. Dit hebben Algemeen directeur Jan Raes en Jansons dinsdagochtend aan de musici en stafleden laten weten.

Over de precieze datum van zijn laatste concert in functie en over optredens in de daaropvolgende seizoenen is de directie inmiddels met hem in gesprek. Orkest, directie en chef-dirigent stellen het op prijs hier nadrukkelijk te vermelden dat zij in zeer goede verstandhouding en met diep wederzijds respect uit elkaar gaan. Jansons heeft problemen met zijn gezondheid en heeft hartproblemen. 

Jansons heeft het orkest altijd weten te inspireren en tot grote prestaties gebracht. Door zijn kunde, inzet en betrokkenheid is hij zeer geliefd bij zowel musici als publiek.

Mariss Jansons maakte zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 1988. In 2004 begon hij als zesde chef in de geschiedenis van het Concertgebouworkest. Het orkest kan terugkijken op een bijzonder succesvolle periode onder Jansons' chef-dirigentschap. In 2008 is het orkest uitgeroepen door een internationaal panel van muziekjournalisten tot 'the world's greatest orchestra'. Deze kwalificatie werd gedurende de afgelopen wereldtournee verschillende keren herbevestigd door de internationale pers.

Diverse cd's en dvd's van Jansons met het Concertgebouworkest op het eigen label RCO Live werden bekroond met talloze internationale prijzen. Zo ontving Jansons voor de operaproductieJevgeni Onegin in 2011 de titel 'Conductor of the Year' van het Duitse vaktijdschrift Opernwelt.

Tijdens het Jubileumjaar 2013 van het Concertgebouworkest dirigeerde Mariss Jansons onder andere het Sterrenjubileum, het Verjaardagsconcert en het merendeel van de concerten op de wereldtournee, waaronder de eerste optredens van het orkest in Rusland sinds 1974, en de eerste optredens in Australië.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de samenwerking tussen Mariss Jansons en het Concertgebouworkest werd Jansons in november 2013 gedecoreerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.