woensdag, 19. november 2014 - 18:49 Update: 20-11-2014 8:46

Chimpansee Tumbili onverwacht overleden

chimpansee Tumbili (21) overleden
Foto: Artis
Amsterdam

Het 21-jarige chimpanseemannetje Tumbili is vandaag onverwacht overleden. Tot voor kort was hij de leider van de chimpanseegroep in Artis.

Een paar weken geleden werd Tumbili getroffen door een korte toeval, sindsdien werd hij extra geobserveerd door de dierenartsen van Artis. In de weken die volgden leek hij volledig gezond.

Tumbili werd op vrij jonge leeftijd leider van de groep, nadat zijn vader Charley overleed. Hij  had eerst wat moeite om de groep te leiden, maar het ging hem steeds beter af. Zijn moeder Leen (29 jaar) en broer Vizuri (12) maken nog steeds onderdeel uit van de groep chimpansees in Artis, die nu uit negen chimpansees bestaat. 21 jaar is niet oud voor een chimpansee, zo is chimpanseevrouwtje Margot in Artis al 45 jaar.

doodsoorzaak

Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak is. De dierenarts vermoedt dat het een hartstilstand is geweest. Tumbili wordt nu overgebracht naar Utrecht voor sectie.

groep

De andere chimpansees houden zich stil en rustig. De verzorgers hebben de groep de tijd gegeven om afscheid te nemen van Tumbili.  

Provincie:
Tag(s):