vrijdag, 26. september 2014 - 21:52 Update: 27-09-2014 20:49

Chinooks aangekomen op Kamp Castor in het Malinese Gao

Chinook transporthelikopters aangekomen op Kamp Castor in het Malinese Gao
Foto: fbf
Den Haag

De Nederlandse Chinook transporthelikopters zijn vandaag aangekomen op Kamp Castor in het Malinese Gao.

De 3 transporthelikopters ondersteunen de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma. De heli’s zijn per 1 oktober operationeel inzetbaar.

De Chinooks arriveren in Mali.
De Chinooks landden rond 16.30 uur plaatselijke tijd op het heliplatform van het Nederlandse kamp. Ze werden ontvangen met een traditionele erehaag van grondwater, verzorgd door de brandweerwagens van het helikopterdetachement. Ook vele militairen van het Nederlandse contingent in Gao waren komen kijken hoe de Chinooks voet zetten op het asfalt van het vliegveld naast Kamp Castor.

Vliegklaar
De 3 Chinooks arriveerden 2 weken geleden, gedemonteerd opgesteld in een groot transportvliegtuig, in de Malinese hoofdstad Bamako. Daar werden ze op het militaire vliegveld door een assemblageteam van de Koninklijke Luchtmacht weer in elkaar gezet. Na een aantal testen waren ze vanochtend klaar voor de oversteek naar Gao.

Met de Chinooks werden ook militairen meegestuurd die zorg dragen voor het onderhoud van de 3 toestellen.“Het is een hele operatie geweest om de 3 kisten vanuit Nederland veilig hier te krijgen”, stelde luitenant-kolonel Sjoerd Lodewijks opgelucht. Hij neemt volgende week het commando van het helidetachement over van ranggenoot Carlo van Tartwijk. “Het heeft allemaal even geduurd, maar is de moeite waard geweest.”