vrijdag, 5. september 2014 - 8:02 Update: 06-09-2014 10:42

Cobra in Made jaagt bewoners heel huizenblok uit hun woning

Gemeente Made waarschuwt inwoners voor ontsnapte giftige slang
Foto: Gemeente
Made

Burgemeester De Kok, van de gemeente Drimmelen waar Made onder valt, heeft bewoners van het huizenblok waar de cobra is verdwenen geadviseerd het huis te verlaten voor de duur van dit weekend. Dit meldt de gemeente vrijdagavond.

De cobra die is ontsnapt in een woning aan de Valkenhof in Made is vrijdag nog niet gevonden. Vrijdag is in de woning uitgebreid gezocht naar de cobra. Inmiddels zijn in de woning diverse vallen geplaatst en is meel gestrooid. Dit meel is bedoeld om een spoor van de slang te vinden. 

Het is aannemelijk dat de cobra zich nog in de woning bevindt, maar het is niet uit te sluiten dat de cobra zich door de verbindende spouwmuren, kruipruimtes en zolders toegang heeft verschaft tot de overige woningen van het huizenblok. Daarom is besloten de bewoners van deze woningen te adviseren hun woning te verlaten voor de duur van dit weekend. Mochten bewoners niet bij familie of vrienden terecht kunnen, dan wordt met de bewoners een oplossing gezocht.Omdat de kans klein wordt geacht dat de cobra zich buiten begeeft, hebben alleen de bewoners van het betreffende huizenblok dit advies gekregen.

De gemeente blijft erop wijzen om alert te blijven. Mocht de cobra gezien worden, bel meteen 112 en onderneem verder geen actie. De giftige cobra slang, die donderdag uit zijn terrarium in een woning in Made was ontsnapt, bevindt zich waarschijnlijk toch niet, zoals eerder werd bekendgemaakt, in de spouwmuur van de woning. 

De slangenexpert van reptielenzoo Serpo dacht de slang te hebben gehoord in de spouwmuur maar na inspectie met een speciale camera is de slang toch niet in de spouwmuur aangetroffen. De slangenexpert vermoedt dat de slang zich toch nog ergens in de woning bevindt. Slangen blijven het liefst in hun eigen territorium. Spullen waar de slang zich mogelijk in kan hebben verstopt worden gecontroleerd en daarna uit de woning gehaald.  

In de Brabantse gemeente Made brak vrijdagochtend paniek uit toen het nieuws bekend werd dat de cobra was ontsnapt uit het terrarium van een woning aan de Valkenhof in Made. Het gaat om een Cobra Naja Nivea, een geel/beige kleurige slang van ca. 70 centimeter lang. Het reptiel heeft giftanden en een beet kan voor een mens dodelijk zijn. De kans bestaat dat de slang de woning is uitgegaan.

Bewoners uit de wijk kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden omdat de slang altijd beschutting zoekt en naar binnen kon kruipen. Bewoners konden hun woning wel verlaten, maar kregen het advies alert te zijn. De omliggende scholen werden geïnformeerd. 

Het advies aan ouders was om de kinderen niet buiten te laten spelen, maar direct naar binnen te begeleiden. Het reptiel was woensdagavond voor het laatst gezien door de eigenaar in zijn terrarium. Donderdagnacht heeft de eigenaar gemeld dat de slang ontsnapt is.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):