woensdag, 15. oktober 2014 - 10:50 Update: 15-10-2014 20:22

Commissie:overheid heeft ICT-projecten een zootje

'Overheid faalt bij ICT-projecten'
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Rijksoverheid heeft de eigen ICT niet onder controle. Zo zijn de besturing en beheersing van de ICT-projecten onvoldoende en is het geheel van ICT-organisaties te chaotisch en te ondoorzichtig.

Dit concludeert een onderzoekscommissie uit de Tweede Kamer onder leiding van Ton Elias. De commissie bekeek meerdere gefaalde ict-projecten van de overheid. Dit melden verschillende media woensdag.

Volgens de commissie zijn taken en verantwoordelijkheden onduidelijk. De commissie schrijft: 'De rijksoverheid heeft haar ICT-projecten vaak niet in de hand voor wat betreft de kosten, de tijd of zelfs het eindresultaat'. Bij té veel ICT-projecten van de overheid is het een onoverzichtelijke boel zonder scherp uitgangspunt en zonder goede beheersing en aansturing.' Hierdoor kan het gebeuren dat er onnodig veel belastinggeld wordt gestoken in falende projecten, maar om hoeveel geld het gaat is onduidelijk, vooral omdat niemand weet hoeveel de overheid in totaal aan ICT uitgeeft. Commissie: 'Het gaat hier om echt geld dat wordt verspild, het is geen spelletje Monopoly.'

Volgens Elias moet er daarom een nieuw orgaan komen dat de projecten toetst en rechtstreeks onder de premier valt, het zogenoemde BIT, het Bureau ICT-toetsing. Dat moet als "sluis" gaan fungeren. Het bureau moet alle ICT-projecten van de rijksoverheid van boven de 5 miljoen euro toetsen aan de hand van een aantal basisregels. Die regels moeten ertoe leiden dat goed over projecten wordt nagedacht voor ze van start gaan. De commissie vindt dat het BIT de voortgang van de projecten ook moet blijven volgen. Het moet normaler worden dat projecten worden stopgezet in plaats van te blijven "aanmodderen".

Categorie:
Tag(s):