maandag, 16. juni 2014 - 21:03 Update: 03-07-2014 0:34

Computerprogramma helpt hartinfarct voorkomen

Computerprogramma helpt hartinfarct voorkomen
Foto: Archief FBF.nl
Leiden

Een computerprogramma kan artsen binnenkort helpen om vaatvernauwingen beter en sneller op te sporen en zo hartinfarcten te voorkomen. Het programma is ontwikkeld door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het bedrijf Medis Medical Imaging B.V, onder begeleiding door Technologiestichting STW. De resultaten zijn gepubliceerd in American Journal of Cardiology.

Vernauwingen in de kransslagader leiden jaarlijks tot ongeveer 11.000 sterfgevallen. De vernauwingen ontstaan door de ophoping van kalk en vetachtig weefsel in de aderwand. Wanneer het vetachtige weefsel plotseling vrijkomt, kan het de ader verstoppen en een hartinfarct veroorzaken.

Artsen kunnen het risico op een hartinfarct inschatten op grond van een Computed Tomography (CT) scan. Door elk beeld van de scan nauwkeurig te bestuderen, krijgt de arts een idee hoeveel kalk en vetachtig weefsel zich in de aders heeft opgehoopt. Als het risico op een hartinfarct groot blijkt, wordt de cliënt behandeld om dit te voorkomen.

‘Het probleem is dat veel cliënten in een tussencategorie vallen: het is onduidelijk of er wel of geen ingreep nodig is’, vertelt dr. Jouke Dijkstra, sectieleider binnen de afdeling Beeldanalyse van het LUMC. ‘Bovendien kost het veel tijd om alle beelden te bekijken.’

In samenwerking met het bedrijf Medis Medical Imaging B.V. heeft het LUMC software ontwikkeld die volledig automatisch de conditie van de hartvaten bepaalt. De software analyseert dezelfde beelden als de arts, maar dan binnen enkele minuten. Bovendien geeft het programma een goede inschatting van het risico op een hartinfarct, gebaseerd op de hoeveelheid vetachtig weefsel in de vernauwing. Door 3D-visualisatie geeft de software ook de positie van de probleemgebieden goed weer.

‘Het computerprogramma kan een belangrijke ondersteuning worden voor de arts’, zegt Dijkstra. ‘De arts kan de beelden zo niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger beoordelen.’

De software is inmiddels als onderzoeksversie in gebruik bij verschillende toonaangevende buitenlandse ziekenhuizen (o.a. Johns Hopkins) voor verdere klinische validatie. Dit verloopt succesvol en Medis gaat de software nu van onderzoeksversie omzetten naar een versie die in de toekomst bruikbaar is bij de behandeling van patiënten.

De ontwikkeling van het computerprogramma vond plaats binnen een project uit het Open Technologie Programma van STW. STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Dat doet zij door excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek te financieren en bij elk project onderzoekers en gebruikers letterlijk bij elkaar te brengen. In 2013 bedroeg het budget van STW 101 miljoen euro, waarvan €55 miljoen komt van NWO, €22 miljoen van het ministerie van Economische Zaken, €10 miljoen van derden en €14 miljoen van cash cofinanciering door bedrijven die participeren in onderzoeksprojecten.
 

Categorie:
Tag(s):