zondag, 19. oktober 2014 - 12:52 Update: 19-10-2014 21:11

Consortium mag voor 1,17 miljard nieuw Suez-kanaal graven

Boskalis-consortium sleept miljardenorder Suez-kanaal binnen
Foto: Boskalis
Papendrecht

Boskalis heeft in een consortium een miljardenorder binnengesleept voor de uitbreiding van het Suez-kanaal. Dit heeft Boskalis dit weekend bekendgemaakt.

1,17 miljard euro

Het consortium van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis), Van Oord, NMDC (Abu Dhabi) en Jan de Nul (België) verwierf het contract van de Suez Canal Authorities voor de uitbreiding van het Suezkanaal, dat een cruciale verbinding vormt voor de scheepvaart tussen Europa en Azië. Het contract heeft een totale waarde van 1,17 miljard euro, gelijk verdeeld over de leden van het consortium met een Boskalis-aandeel van ruim 292 miljoen euro.

Snijkopzuigers

Het 'nieuwe' Suezkanaal zal deels evenwijdig aan het huidige kanaal komen te liggen en deels omvat het de verbreding en verdieping van bestaande delen van het kanaal. Het contract behelst de aanleg van een parallel aan het kanaal gelegen sectie met een lengte van circa 50 kilometer zodat schepen elkaar vrij kunnen passeren alsmede het verbreden en verdiepen van een aantal bestaande secties tot een diepte van 24 meter. Het merendeel van de baggerwerkzaamheden voor de uitbreiding van het kanaal zal worden uitgevoerd met behulp van 17 snijkopzuigers Het project gaat in 2014 van start en zal naar verwachting in 2015 worden voltooid.

De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag opdrijven op de markten: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaat verandering. Dit project hangt nauw samen met de groeiende wereldhandel.

Categorie:
Provincie: