donderdag, 18. december 2014 - 9:51 Update: 18-12-2014 10:46

Consumentenvertrouwen blijft gelijk aan 2013

Foto van digitale televisies in winkel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Consumenten hebben in oktober 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2013.

Deze lichte stijging volgt op een kleine consumptiedaling in september. Vooral aan duurzame goederen gaven consumenten meer uit, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in december nauwelijks veranderd ten opzichte van november.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Vooral meer uitgegeven aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting

Consumenten gaven in oktober 2,6 procent meer uit aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Ze besteedden vooral meer aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting. Ook kochten consumenten meer tweewielers zoals fietsen en motoren. Afgelopen dinsdag publiceerde het CBS dat vooral winkels in consumentenelektronica meer hadden omgezet in oktober. Ook in doe-het-zelfzaken en winkels in woninginrichtingartikelen heeft de klant meer uitgegeven.

Aan voedings- en genotmiddelen besteedden de consumenten evenveel als een jaar eerder. De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas en motorbrandstoffen, waren 4,2 procent lager. Ten slotte gaven consumenten 0,7 procent meer uit aan diensten, die ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen uitmaken.

Categorie:
Provincie: